JESSE MALIN – SAD AND BEAUTIFUL WORLD

Artiest info
Website
facebook
Label: Wicked Cool Records

Al van bij de release van de door zijn vriend Ryan Adams geproducete debuutplaat “The Fine Art Of Self Destruction” behoren wij tot de grootste fans van de New Yorkse rockmuzikant Jesse Malin. De zeven albums die op dat eerste album volgden waren stuk voor stuk pareltjes die ten huize van ondergetekende nog zeer regelmatig in de stereoinstallatie belanden. Dat was twee jaar geleden zeker ook het geval met het door Lucinda Williams en haar partner Tom Overby geproduceerde album “Sunset Kids” waarop Jesse Malin op enkele tracks vocaal werd bijgestaan door deze toch haast legendarische country-, blues- en rockzangeres.

Ook op zijn splinternieuwe dubbelalbum “Sad And Beautiful World” is Lucinda Willams weer aanwezig, zij het minder nadrukkelijk. Maar het lijstje van medewerkers aan deze zeventien liedjes tellende plaat is toch weer zeer indrukwekkend met o.a. Dave Immerglück en Ryan Adams op elektrische gitaren en Joseph Arthur, Tommy Stinson en Mike Montali als backing vocalisten. De producers van dit negende studioalbum van Jesse Malin waren Geoff Sanoff en zijn vaste gitarist Derek Cruz die als multi-instrumentalist ook op alle 17 tracks meespeelt op akoestische en elektrische gitaren, basgitaar, synthesizer, mandoline en piano. Het overige toetsenwerk werd verzorgd door Rob Clores, het basgitaarspel door James Cruz en Randy Schrager zat achter het drumstel.

Eén nummer uit dit lijstje werd niet door Jesse Malin zelf gecomponeerd. Het is een als eerbetoon bedoelde prachtige coverversie van de Tom Petty-klassieker “Crawling Back To You” waarvan we u graag laten meegenieten op de eerste video bij dit verhaal. Erg mooi is ook de song “Todd Youth” die met punkrocker H.R. (aka Paul D. Hudson) van punkgroep ‘Bad Brains’ werd opgenomen en die op de tweede video kan worden beluisterd.

Jesse Malin heeft in het verleden muzikale samenwerkingen gehad met o.a. Ryan Adams, Bruce Springsteen en Billy Joe Armstrong van ‘Green Day’ en voor het begin van zijn solocarrière in 2002 was hij de frontman van de New Yorkse hardcore-formatie ‘Heart Attack” tot 1984 en daarna nog acht jaar bij de groep ‘D Generation’. Zijn songschrijverscapaciteiten zijn met de jaren en de diverse albums alsmaar beter geworden en zijn energieke live-optredens zijn altijd ontzettend sfeervol en onvergetelijk voor wie er mocht bij aanwezig zijn.

Na al deze lovende woorden over Jesse Malin is het natuurlijk haast onmogelijk om de beste songs uit “Sad And Beautiful World” op te lijsten. Met een keuzelijst van zeventien prachtliedjes willen we toch een kleine poging wagen door onze selectie aan topnummers te noteren: de wat steviger rockende songs “State Of The Art”, “Backstabbers”, “Almost Criminal” en “Dance With The System”, discotrack “A Little Death”, countryrockers “Dance Of My Grave” en het walsende “Saint Christopher”, naast de heerlijk mooi gezongen ballads “Greener Pastures”, “Lost Forever”, “Tall Black Horses”, “Get Out Of Here” zullen hier in de volgende weken heel vaak door de speakers weerklinken. En daarna zijn we perfect voorbereid voor het langverwachte maar door Covid-19 een paar keer uitgestelde live-optreden van Jesse Malin in de Brusselse ‘AB Club’ op 1 november 2021. We beseffen dat dit op Allerheiligen is maar deze New Yorkse rockartiest heeft wat ons betreft deze status al bijna bereikt.

(valsam)


30 oktober 2021: ROOTZZ Festival, Amsterdam, NL
1 november 2021: Ancienne Belgique - AB Club, Brussel, BE
6 november 2021: Take Root Festival, Groningen, NL
7 november 2021: Paard, Den Haag, NL
17 mei 2022: Trix, Antwerpen, BE
18 mei 2022: Tivoli Vredenburg, Utrecht, NL